همه چیز درمورد تکنیک های تست زنی+آزمون های تستی

بسیاری از عوامل هستند که با وجود سادگی و سهولت در اجرا، در موفقیت یا عدم موفقیت دانش آموزان و دانشجویان در کنکور و آزمون های تستی بسیار تأثیرگذارند ولی متأسفانه، اغلب با بی رحمی تمام! مورد بی توجهی یا کم توجهی قرار می گیرند(چه داستان غم انگیزی)، در صورتی که، استفاده ی صحیح از این نکات، می تواند بازده کار ما را تا چند برابر افزایش دهد. در این مقاله می خواهیم نکاتی که ما را در بهتر آزمون دادن کمک می کنند، بررسی کنیم تا اینکه در کنکور و آزمون های تستی هم بتوانیم با پیاده کردن این نکات پیروزی را از آن خود کنیم(ج انتهای زیبایی).
شیوه ی صحیح تست زنی
در این رابطه ابتدا وقبل از هر چیزی باید با انواع سؤالات در کنکور و تقسیم بندی آنها توجه کنیم:
الف) سؤالات آبکی: سؤالاتی حفظی یا ساده هستند که با یک بار خواندن سریع با یک راه حل کوتاه و ساده به پاسخ آنها می رسیم و ما باید سریع آنها را جواب دهیم و وارد پاسخنامه کنیم.
ب) سؤالات گِل کاری: سؤالاتی که نیاز به راه حل نسبتاً طولانی دارند و ما میتوانیم با چند ثانیه زمان گذاشتن و فکر کردن در مورد آنها به جواب صحیح برسیم یعنی سؤالات را بلدیم! فقط کافیه در ابتدا کنار اینگونه سؤالات علامت تیک یا ستاره(*)،را قرار بدیم و از آنها عبور کنیم.
ج) سؤالات سخت: سؤالاتی که فقط موقعی که وقت اضافه داریم، به آنها پاسخ می دهیم و در کنار آنها علامت (x) قرار می دهیم اینگونه سؤالات دارای یکسری ویژگی خاص هستند اول اینکه بعد از خواندن سؤال میفهمیم که شاید اصلاً جوابش را بلد نباشیم و دوم اینکه شاید حل کنیم و به حتی به جواب هم برسیم اما فعلا مطمئن نیستیم و ما نباید با اینگونه سؤالات در ابتدا درگیر شویم و انرژی و زمان خودمان را برای اینگونه سؤالات تلف کنیم.
با توجه به تقسیم بندی فوق، شروع به خواندن سریع سؤالات می کنیم و در این مرحله سؤالات گروه الف را حل و سؤالات گروه ب و ج را علامت گذاری می کنیم. پس از پایان این مرحله، سؤالاتی را که با علامت تیک یا ستاره (*)مشخص شده اند حل می کنیم و در صورتی که وقت اضافه داشتیم، به سؤالات سخت پاسخ می دهیم حالا باید به یکسری نکات ریز اما به شدت مهم توجه کنیم:
اول: احتمال دارد در بعضی از آزمونها سؤالات به نحوی چیده شده باشند که شما نتوانید به چند سؤال اول، پاسخ دهید این همان دام طراحان سؤالات آزمونهای تستی است پس نباید در دام آنها بیفتیم، در این صورت با حفظ خونسردی، این سؤالات را علامت گذاری نموده و به سراغ سؤالات بعدی بروید.
دوم: در مرحله ی اول، سؤالات گروه الف، در مرحله ی دوم سؤالات گروه ب و در مرحله ی سوم سؤالات گروه ج را حل کنید یادتان باشد آزمون های تستی مسابقه ای است که قراره دانش ، سرعت و دقت شما را بسنجد پس حتی اگر شما آلبرت اینشتین هم باشید ولی سرعت و دقت کافی نداشته باشید از کسی که فقط نصف سؤالات را بلده ولی سرعت و دقت کافی دارد عقب می افتید پس مدیریت سؤالات آزمون و مدیریت زمان خیلی مهمه (عجب نکته ای شد خدایش!!!)
سوم :سؤالات را به ترتیب دفترچه جواب ندهید، بلکه با توجه به توانایی های خودتان، سؤالات را گزینش کنید البته مواظب باشید که جوابها را جابه جا وارد پاسخ نامه نکنید. اگر در درس خاصی تسلط بالا دارید می توانید در همان دور اول همه ی سؤالات آن را بدون گذاشتن علامت، پاسخ دهید. اما مواظب باشیدکه معطل یک سؤال سخت نشوید و الکی زمان خودتان را نسوزانید هدف و هنر اینه که در ابتدا انرژی و زمان خودتون را برای سؤالاتی که بلدید بذارید یا به درسی که نقطه قوتتون است برسید و در انتها کمبود وقت و انرژی باعث نشه که تو درسی که خیلی قوی هستید نتوانید خوب عمل کنید.
چهارم: بهتر است یک استراتژی ثابت برای زدن تست های دروس مختلف داشته باشید. برای مثال اول از ادبیات شروع کنید و بعد به سراغ معارف بروید یا بلعکس این ترتیب ثابت می تواند با ترتیب درسها در دفترچه آزمون متفاوت باشد. رسیدن به این استراتژی حل سؤالات بعد از شرکت در چند آزمون جامع و بر اساس توانایی های شما صورت می پذیرد پس در آزمون های آزمایشی تا جایی که میتوانید آزمون و خطا کنید تا سبک خودتون را برای پاسخگویی به سؤالات پیدا کنید.
پنجم: در صورت کمبود وقت به سراغ دروسی که ضریب بیشتری دارند یا به عبارت دیگر از اهمیت بالاتری برخوردار هستند ، بروید، اما مواظب باشید سر جلسه آزمون بین دروس مختلف سردرگم نشويد البته گفتن این نکته هم خالی از لطف نیست که در آزمونهای تستی دروسی که بقیه در آن ضعیف تر هستند و کمتر داوطلبان به آن پاسخ میدهند را شما بتوانید بهتر پاسخ بدید قطعاً میتواند رتبه و تراز شما را به شدت بالا ببرد.
ششم: فقط سؤالاتی را پاسخ بدهید که به جواب آنها اطمینان دارید و از اینکه سؤالات را به طور شانسی پاسخ دهید، جداً بپرهیزید چون اغلب آزمونهای تستی دارای نمره منفی هستند و با اشتباه جواب دادن سؤالات حتی امتیاز سؤالات درست را نیز از دست خواهید داد پس عزیز من! (شانسی زدن تست در کنکور)، قماری است که همواره شما بازنده ی آن خواهید بود.
تکنیک های تست زنی در خانه

- یکی از عواملی که مانع پیشرفت بسیاری از دانش آموزان و حتی دانشجویان مقاطع بالاتر می شود، نحوه ی غلط تست زنی در منزل است که بسیاری از آنها خود به این قضیه آگاه نیستند به طور مثال هنگام تست زدن در منزل، شرایط آزمون های جامع را پیاده سازی کنید تا این زمانی را که به تست زدن اختصاص داده اید، هدر ندهید و همچنین محیط مطالعه باید دارای ویژگی های خاص باشد تا انگیزه ی شما برای مطالعه و تست زدن تحریف نشود.
- تست زدن دروس عمومی و خواندنی بهتر است سه روز بعد از مطالعه ی آنها باشد. باید اجازه دهید مطالب فرار فراموش شوند و تا بفهمید چه نکاتی را بیشتر باید مرور کنید. تست زدن این دروس بلافاصله بعد از مطالعه، باعث می شود تصور کنید مطالب را خوب یاد گرفته اید. البته تست زدن دروس اختصاصی بهتر است بلافاصله پس از مطالعه باشد تا تسلط شما روی مطلب بیشتر شود.
- در انتخاب تستها دقت کنید!!! تست های تألیفی غیر استاندارد و قدیمی را کنار بگذارید،چون حتی اگر به نظرتان قشنگ هم باشند،بی فایده هستند و تمرکز شما را از مباحث اصلی دور می کنند.
- پیشنهاد می کنم با تست های ساده شروع کنید و به تدریج به تست های مشکل تر برسید،روی تست های کلیدی که مفاهیم و مهارت های اصلی درس را نشان میدهند و بسیار در کنکورها تکرار شده اند،تمرکز بیشتری داشته باشید.
- دقت در تست زنی اهمیت زیادی دارد بی دقتی ها ناشی از بد خواندن صورت سؤال یا گزینه ها هستند،به منفی و مثبت بودن صورت سؤال مثل «هست نیست» یا «درست – نادرست» دقت زیادی داشته باشید و همین طور به عبارت «به جز» در صورت سؤال دقت کنید.
- همزمان با خواندن سؤالات زیر کلمات کلیدی آنها خط بکشید تا دقت و سرعت عمل شما افزایش یابد.به کلمات کلیدی سؤال مثل همواره – به کدام دلیل و … توجه کنید. تمامی گزینه ها را دقیق بخوانید و بررسی کنید.
- موقع خواندن سؤال، چشم شما نباید روی گزینه ها باشد یا اینکه به سؤال قبلی فکر کنید تمام تمرکزتان را روی سؤال فعلی بذارید،محاسبات بسیار مهم هستند،به صرف راه حل صحیح،دقت را فدای سرعت نکنید.
- اگر مبحثی بیش از ۱۰۰ تست داشت به جای پاسخ گویی یکباره، آن را به چند قسمت تقسیم کنید.
- در تابستان و پاییز بیشتر بخوانید و زمان کمتری را به تست اختصاص دهید،بعد از آن دوره بخش بیشتری از زمانتان را بهتر است به تست زدن اختصاص دهید.
- پاسخ ها را در کتابهای تستی وارد نکنید تا در مرورهای بعدی هم بتوانید از آنها استفاده کنید.
- بعد از تست های آموزشی به سراغ زدن تستهای بیشتر ولی این بار با زمان بندی استاندارد مطابق کنکور بروید، اگر نتوانستید درصد خوبی کسب کنید برگردید و درسنامه ها را کامل تر و دقیق تر بخوانید، اگر به مطلبی مسلط نباشید و مدام از آن تست حل کنید، فقط زمان را از دست می دهید.
- در دروس اختصاصی و یا مفهومی تست زنی مهم تر است و در دروس عمومی و خواندنی، تکرار زیاد و مرور مطالب جزوات و کتابها اهمیت بیشتری دارند.
- سعی کنید برای هر درس از یک منبع خوب و قوی استفاده کنید شما میتوانید از تجربیات دیگران و همچنین تحقیق و دیدن کتاب های مختلف منبعی که همه ی نیازهای شما را برآورده میکند را انتخاب کنی و اصلاً برای یک درس خاص بین چند منبع گیر نکنید به جای خواندن چند منبع متفاوت برای یک درس فقط کافیه یک منبع را چند بار بخوانید و مرور کنید.
- بعضی از دانش آموزان دروسی را که در آنها ضعیف تر هستند، کنار می گذراند یا فکر می کنند چون دروس اختصاصی مهم تر هستند، به دروس عمومی نباید اهمیت داد. عده ای هم فکر می کنند باید دروس عمومی را بعداً خواند. ولی بدانید که هیچ درسی را نباید از برنامه ی خود حذف کنید و لازم است همه ی دروس را هم زمان با هم در طول سال مطالعه کنید و شما باید در هر هفته همه ی دروس را مطالعه کنید و فواصل مطالعه ی شما در دروس مختلف نباید زیاد طولانی باشد. بهتر است هر دو و یا سه هفته یک بار، آزمون آزمایشی بدهید. البته باید بتوانید برنامه ی مطالعه ی خود را با منابع این آزمون ها مطابقت دهید. بازهم تأکید می کنم که در هر هفته همه ی دروس را مطالعه کنید و هیچ درسی را کنار نگذارید.
در این مقاله هر آنچه که نیاز بود در مورد تکنیک های تست زنی و آزمون های تستی گفته شد و نکته ای نموند که من نگفته باشم فقط اجرا کنید و نتیجه بگیرید.
عبداله زاده
سیستم آموزشی ایران بسیاری از مهارتهایی که واقعا برای زندگی لازم داریم را به ما هرگز آموزش نداده یا به سطحیترین و دم دستیترین حالت ممکن آموزش دادهاند.امروزه به دلیل انفجار اطلاعات در همه ی زمینه ها مطالعه کردن به یک مهارت تبدیل شده است و ما باید مهارت های مطالعه را کامل و صحیح یاد بگیریم تا بتوانیم هر چیزی را یاد بگیریم و آن را خیلی راحت به ذهن بسپاریم.ما در این مجموعه تلاش میکنیم تمام این مهارت ها را با زبانی ساده توضیح دهیم.
سایر نوشته های عبداله زاده
دیدگاهتان را بنویسید