عوامل سمّی کندخوانی در مطالعه + راهکارهای مقابله 😎

این مقاله را از آنجایی که مطمئن بودیم، کندخوانی یکی از مشکلات اصلی اکثر دانش آموزان و دانشجویان عزیز هست ، آوردیم. هدف این مقاله برشمردن علل اصلی کند خوانی و پیشنهادهایی برای برطرف کردن آنهاست لطفا در انجام این پیشنهادها صبور باشید!!!!! شک نکنید با رعایت نکات و اجرا کردن راه حل های ارائه شده در این مقاله میتوانید سرعت مطالعه ی خود را به میزان قابل مشخصی بالا ببرید ولی ولی ولی برای اینکه به یک شخص تندخوان تبدیل شوید و مهارت تندخوانی را به صورت حرفه ای یاد بگیرید باید حتما در یک دوره ی آموزشی تندخوانی شرکت کنید چون برخی از تمرین های تندخوانی را باید از کسی که این مهارت را یاد گرفته فرا بگیرید و همچنین از پشتیبانی او استفاده کنید تا در مسیرها بتواند شما را راهنمایی کند.
حالا بریم در ادامه ی این مقاله عادات مخرب و سمی کندخوانی را بررسی کنیم و همچنین راهکارهای مقابله با این عوامل را هم یاد بگیریم پس بزن بریم!
اولین و مهمترین عامل کندخوانی بلند خوانی (ادای صوت) است.
بعضی از ما عادت داریم که به هنگام مطالعه، به جای خواندن بی صدا، صدای کلمات یا صوتی را مانند هوم م م م م م م در گلو ایجاد می کنیم که موجب پرت شدن حواس و در نهایت کندخوانی ما می شود. یادتان باشد ما اگر کلمات را با صدای بلند ادا کنیم با به عبارت دیگر بلندخوانی کنیم نهایت سرعتی که میتوانیم هنگام مطالعه داشته باشیم در حد حرف زدن خودمان است و این سرعت به شدت سرعت پایینی برای مطالعه کردن به حساب می آید چون تعداد کلماتی که ما میتوانیم پشت سرهم به زبان بیاوریم و آن ها را ادا کنیم به شدت محدود است و در مقابله سرعت و دیدن چشم های ما عددی محسوب نمیشود.
راه حلی که به شما توصیه میشود این است که در هنگام خواندن متن، بدون ایجاد صدا در گلو و در حالی که هوا را از دهان خود به بیرون هدایت می کنید متن را تنها با چشمان خود بخوانید و همچنین از یک راهنما(خودکار یا مداد و حتی انگشت اشاره ) زیر خطوط کتاب استفاده کنید تا چشم های شما کلمات و خطوط را گم نکند همین دو نکته به شدت مهم یعنی با چشم ها مطالعه کنیم و از یک راهنما هنگام مطالعه استفاده کنیم میتواند سرعت مطالعه ی شما را حداقل 2 برابر ارتقا بخشد.
دومین عامل کندخوانی لب خوانی است.
این مسئله زمانی اتفاق می افتد که شما در هنگام خواندن متن، لبها را بدون صدا حرکت می دهید، مثل آن که کلمات را برای خود با صدای بلند بخوانید.
راههای زیادی برای از بین بردن این عادت وجود دارد ولی مؤثرترین راه، این است که دهان خود را ببندید و نگذارید لبهایتان از هم جدا شوند. به همین سادگی و خوشمزگی!!!!!!
سومین عامل کلمه خوانی است.
بعضی از ماطبق عادت کودکی خود جملات را کلمه به کلمه می خوانیم و این، سرعت مطالعه ی ما را بسیار کاهش میدهد.
برای حذف کلمه خوانی از این به بعد سعی کنید جمله خوانی یا عبارت خوانی کنید چون هدف نهایی ما از مطالعه این است که مفهوم عبارات را بفهمیم نه معنای تک تک کلمات، شما با جمله خوانی دیگر لازم نیست به همه ی کلمات نوشته شده گیر بدهید شاید با متوجه شدن مفهوم کلی راحت بتوانید معنای کلمه ی مورد نظر را نیز متوجه شوید البته اینجا لازم است یک تبصره هم بگیم که بد برداشت نشه ! اگر معنا و مفهوم جمله بدون دانستن اون کلمه ناقص شد باید حتما ابتدا معنای کلمه ی مورد نظر را پیدا کنید بعد مطالعه را از سر بگیرید ولی شما سعی کنید در ابتدا جمله را کامل بخوانید اگر متوجه شدید سریع عبور کنید در غیر اینصورت برگردید و با دقت معنا و مفهوم را دریابید.
چهارمین عامل کندخوانی دوباره خوانی است.
برخی نمی توانند بدون برگشت مجدد به عقب، خواندن را ادامه دهند و بدون دوباره خوانی مکرر از ابتدا به انتهای هر سطر به سطر بعدی بروند. اکثر ما جمله ی مهمی را که خوانده ایم دوباره می خوانیم یا وقتی تمرکز با حضور ذهن نداریم ناخودآگاه دوباره خوانی می کنیم. اگر این مشکل را شناسایی و کنترل نکنیم سرعت خواندن ما افزایش پیدا نمی کند.
شاید بهترین توصیه برای رفع این مشکل این باشد که دست از نگرانی بردارید که خوب متوجه نشدم یا چیزی را از قلم انداختم، بلکه بدون دوباره خوانی، به کار خود ادامه دهید و با قوت قلب و اعتماد به نفس برخلاف میل شدیدتان به عقب برنگردید، ولی اگر موفق نشدید شاید راه حل های زیر بتواند به شما کمک برساند.
- در هنگام مطالعه اگر به لغت خاصی برخورد کردید که معنی آن را نمیدانستید به خاطر آن خواندن خود را قطع نکنید زیرا مجبور می شوید پس از رجوع به آن، متن را دوباره از ابتدا بخوانید.
- انگشتان خود یا راهنما را زیر سطر بگذارید و با انگشتان خود یا راهنما متن را دنبال کنید راهنما شما را مجاب میکند که ادامه دهید.

پنجمین عامل ذهن خوانی است.
در این عادت اشتباه، لبها بی حرکتند و ارتعاشی در گلو احساس نمی شود ولی کلمات را در مغز یا به عبارت خودمونی تر در دل خود تکرار می کنیم. هر چیزی که شباهت به خواندن با صدای بلند داشته باشد، مغز را از رسیدن به سرعت قابل قبول باز خواهد داشت و شما باید ای اصل را بپذیرید.
برای کاهش ذهن خوانی بهتر است مطالب را بدون وسواس با سرعت زیاد بخوانید تا ذهن فرصت نکنه کلمات را ادا کند شما در تندخوانی باید کلمات را با چشم ببینید و با ذهن تحلیل کنید دیگر سیستم تکلم انسان یعنی زبان و دهان نباید کاری انجام دهد.
نکته: بهتر است به جای بلندخوانی، لب خوانی یا دوباره خوانی در هنگام مطالعه، قلم و کاغذی در کنار خود داشته باشید و مطالب مهم را بنویسید و روی نوشته های خود تحلیل انجام دهید. این کاغذها را میتوانید برای مرور نگه دارید یا حتی دور بریزید. هدف اصلی ارتقاء توجه و یادگیری شما در حین مطالعه است.
جمع بندی : تمام این عواملی که در این مقاله بیان شد به شدت در سرعت مطالعه ی شما تأثیر گذار هستند از این به بعد سعی کنید با چشم ها متن را ببیید و با ذهن تحلیل کنید و هیچ وقت کلمات را به صدای بلند یا زیر لب نخوانید همچنین استفاده از یک راهنما دقت شما را هنگام مطالعه به شدت بالا میبرد و در نهایت باعث افزایش سرعت مطالعه ی شما میشود.راستی مکان مناسب برای مطالعه هم به خودی خود در افزایش سرعت مطالعه و بهره وری مطالعه تأثیر گذار است.
عبداله زاده
سیستم آموزشی ایران بسیاری از مهارتهایی که واقعا برای زندگی لازم داریم را به ما هرگز آموزش نداده یا به سطحیترین و دم دستیترین حالت ممکن آموزش دادهاند.امروزه به دلیل انفجار اطلاعات در همه ی زمینه ها مطالعه کردن به یک مهارت تبدیل شده است و ما باید مهارت های مطالعه را کامل و صحیح یاد بگیریم تا بتوانیم هر چیزی را یاد بگیریم و آن را خیلی راحت به ذهن بسپاریم.ما در این مجموعه تلاش میکنیم تمام این مهارت ها را با زبانی ساده توضیح دهیم.
سایر نوشته های عبداله زاده
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.